Dans

  1. Verkennen

Jazz, show –en musicaldans: Deze manier van dansen is een combinatie van Afrikaanse dansstijlen gemengde met meer moderne Europese dansstijlen. Het is een swingende dansstijl die veel energie uitstraald. Deze dansstijl word gebruikt in het theater, om een verhaal te vertellen. Op deze manier worden allerlei onderwerpen besproken. Door de decors is de setting is altijd mooi. Als ik er naar kijk krijg ik direct een soort meezing gevoel.

2. Verbreden 1

Built for it: Het thema van de voorstelling gaat over jezelf verlossen van stigma’s en vooroordelen. De dikmaak pakken zijn eigelijk het vooroordeel. Door de dikke huid zie je niet daadwerkelijk wie er als persoon echt onder zit. Je denkt bijvoorbeeld dat dikke mensen lui zijn en niet sportief. Door verder te kijken dan de buitenkant zie je wie iemand daadwerkelijk is. Door de pakken uit te trekken in de voorstelling laten de dansers meer van zichzelf zien dan alleen de buitenkant.

Verbreden 2

Pablo van het Scapino: Deze dansvoorstelling geeft het leven van Pablo Picasso weer in Spanje. Het werk is door Picasso geïnspireerd omdat de bewegingen van de dansers heel beeldend zijn. Ook zie je de abstract manier van werken terug in de poster, hier zie je dat de lippenstift scheef zit wat verwijst naar Picasso.

Verbreden 3

What the Body Does not Remember: de drie emoties die dit werk voor mij het best omschrijven zijn: boos, angstig en verbazing Andere emoties die ik opgeschreven had waren: liefde, afschuw en gejaagd

Verdiepen 1

a. Vogue en Krumping: In vogue worden poses nagedaan van modellen. bij Krumping zie je veel mime poses. Deze poses lijken wel enigszins op elkaar. Beide dansstijlen, Vogue en Krumping, worden ook gebruikt voor dansbattles

b: Tijd: Bij beide dansstijlen zie je snelle en vloeiende bewegingen bewegingen. Bij Krumping is het vaak een korte freestyle en bij Vogue vaak een langere voorstelling. Kracht: Vooral bij Krumping word veel kracht gebruikt voor de meer schokkerige bewegingen, maar ook bij Vogue gebruiken ze veel kracht voor de meer vloeiende bewegingen. Ruimte: Vogue word vaak uitgevoerd door grote groepen in grote zalen en veel dansers waardoor er veel ruimte nodig is. Bij Krumping worden ook kleinere groepen en zalen gebruikt.

Verbinden 1

Vergelijk de balletten met elkaar op gebruik van de vormgevingskenmerken,

Ruimte: Beide balletvoorstellingen zijn gedanst door grote groep dansers. Je ziet ze veel in een groep en soms individueel of in een tweetal dansen. Ook zie je ze laag (bv armen in elkaar dansen) afwisselend met hoge ballet sprongen. Akram gebruikt wat meer lage moderne dansvormen en het nationaal ballet wat hogere klassieke vormen.

Tijd: Het tempo licht bij Akram wat lager dan bij het nationaal ballet.

Kracht: Bij Akram zie je een wat vloeiende ballet, meer harmonie en lager bij de grond. Afgewisseld met wat meer stampen op de grond. Bij het nationaal ballet zie je wat klassiekere dansvormen met meer springerige balletpassen.

Expressie: Bij de voorstelling van Akran zie je veel neutrale gezichten maar de muziek en de dansbewegingen geven veel meer emotie weer. Bij het nationaal ballet zie je in de gezichten meer emotie maar zijn de bewegingen en de muziek minder emotievol. Akram gebruik meer de hele lichamen en het nationaal ballet minder.

Theatervormgeving: Bij Akram zie je dat de kleding en het decor vrij neutraal is en minder verteld over waar het verhaal zich afspeelt. Bij het nationaal ballet zie je direct door de kleding en het decor dat het zich afspeelt in Oostenrijk. Ook zie je door de kleding wie er een hoofdrol en wie er een bijrol heeft in het balletstuk.